Hallinto-oikeuttakaan ei kannata johtaa harhaan

Professori Juha Voipio kirjoitti sunnuntain 10.01.2021 Kirkkonummen Sanomien numerossa Siuntion joulukuussa hallinto-oikeudelle antamaa vastinetta koskevasta havainnosta. Kyse on vastineesta Pikkala-Marsuddenin alueen kaavavalituksiin.

Professori Voipion mukaan vastineen sisältämissä perusteluissa oli esitetty silmiinpistävästi mahdoton lukuarvo, jota oli toistettu vastineessa peräti seitsemän kertaa. Tätä lukuarvoa on käytetty perusteluna sille, että Pikkala-Marsuddenin kaavan mahdollistama rakentaminen olisi maakunnallisesti vähäistä.

Vastineessa arvioidaan, että kaava mahdollistaisi alueelle 600 – 800 asukasmäärän kasvun. Tämä on sitten suhteutettu tilastoista saatavaan Länsi-Uudenmaan asukaslukuun 102 000. Näistä luvuista on ”suoritettu prosenttilasku”, jonka tulokseksi on saatu 0,0059 % – 0,0079 %. Pieneltä näyttää, eikö totta, mutta lukuarvo ei ole alkuunsakaan totta. Oikea lukuarvo on 0,59 % – 0,79 %, eli noin 1 %.

Siuntiossa on ilmennyt tällä vaalikaudella oireellisen paljon niin sanottuja sattumuksia erityisesti maankäytön saralla ja nimenomaan Pikkala-Marsuddenin kaavaan liittyen. Kaikkine liitännäishankkeineen kyse on isoista rahoista, miljoonista. Mitään takeita odotetuista hyödyistä tai takaisin päin valuvasta rahasta ei todellisuudessa ole.

Jos totta puhutaan, ilmassa on ollut vehkeilyn makua. Tämä on johtanut tilanteeseen, missä osa niin kunnanhallituksen kuin kunnanvaltuuston jäsenistäkin on joutunut suorittamaan faktantarkistusta niiden perustelujen osalta, joilla päätöksiä tehdään. Tarkistus on tuottanut liian monta kertaa pettymyksen ja turhautumisen tunteita, sillä faktoina esitetyt perusteet ovat olleet kaikkea muuta kuin faktoja.

Onko vastuullista päätöksentekoa vaativien päättäjien lamaannuttaminen, tyyliin ”Me voimme tehdä ja sanoa mitä vaan, kun meillä on se enemmistö!”, tarkoituskin?

Sitä voi ja kannattaa kuntalaisten pohtia.

Kun kaikkea on vielä maustettu ylimielisyydellä ja vastuullisuutta edellyttäviin päättäjiin kohdistuvalla mielikuvituksellisella syyttelyllä, ollaankin jo poliittisen demagogian äärellä.

Seuraavassa paljon kertova kuvakaappaus siuntiolaisen Kokoomuksen valtuutetun Facebook-kommentista ihan tavallisten kuntalaisten käymään keskusteluun, missä sivuttiin myös Pikkala-Marsuddenin kaavaa.

Kommentti on erityisen törkeä, kun ottaa huomioon, että sillä leimattiin tavallinen siuntiolainen ”fakki-idiootiksi”. Tälle valtuutetulle oli ilmeisesti liikaa, että kuntalainen sattui ymmärtämään tehtyjen kaavoituspäätösten johtavan yhdyskuntarakenteen hajautumiseen vastoin kaikkia maankäytön ja kaavoituksen perusperiaatteita.

Mutta joo, siihen alussa esitettyyn asiaan.

Hallinto-oikeuttakaan ei nimittäin kannata johtaa harhaan.